LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > Typológia postáv
 

Typológia postáv

Typológia postáv

Každá sme iná a každej z nás pristane niečo iné. Občas nie je ľahké vybrať si správny outfit, vhodný strih šiat či trička, tvar nohavíc, sukne či výstrihu. Existuje základné členenie typov postáv, ktoré vám môže pomôcť aký typ oblečenia je pre vás vhodnejší a čomu sa naopak radšej vyhnúť.

 


 

typológia postáv v móde
 

Dámske postavy môžeme rozdeliť do štyroch základných šírkových skupín a troch dĺžkových. Je dôležité uvedomiť si, že typológia postáv nie je žiadna vedná disciplína. V rámci jedného typu postavy sa môže vyskytnúť viacero variácií. Každá postava je iná a možno váš typ postavy je individuálny, avšak je možné, že nájdete čo najviac spoločných čŕt v jednej z našich kategórií. 

V princípe platí, že každý typ postavy by mal zvýrazniť svoje prednosti - ako napríklad úzky pás a zakryť nedostatky - väčšie boky či širšie ramená. Už dávno neplatí, že menšie ženy by mali nosiť iba podpätky a nemôžu si dovoliť pohodlnejšiu obuv. Zakrývať nedokonalosti čiernou farbou, tiež nie je najkomfortnejšie riešenie. 

Pri tvorbe loungewearu na tieto veci málokto myslí, pretože na prvom mieste je komfort samotného odevu. Pravdou však ostáva, že len máloktorá z nás si môže bez problémov vybrať outfit bez skúšania či dôkladného premyslenia. Na tele máme niekoľko problémových partií a aj keď by sme veľmi chceli vyzerať ako modelky na fotkách, nie všetky typy odevov sa nám hodia. Často chceme niektoré partie zakryť, ale nesprávnym výberom oblečenia si môžeme uškodiť, pridať vizuálne o pár kíl naviac, opticky skrátiť postavu alebo zdeformovať siluetu.

Aj my v Lull sme každá iná a každej z nás sa hodia iné typy odevov, preto sme pre vás pripravili krátku typológiu postáv. Skús nájsť čo najviac podobných znakov a zaradiť sa do jednej z kategórií. 

Ale ak svoju kategóriu už poznáš, klikni na ikonku a prečítaj si pár rád od nás.

      

typ postavy presýpacie hodiny


Postava X- presýpacie hodiny

Postava, ktorú označujeme písmenom X alebo ju nazývame presýpacie hodiny, je charakteristická svojím útlym pásom. Ženy, ktoré majú takúto postavu si ani neuvedomujú, akú majú výhodu. Všetci si pamätáme miery najznámejších modeliek 90-60-90, kedy rozdiel medzi prsiami a pásom, alebo obvodom bokov a pásom, je tridsať centimetrov. V súčasnosti sa tieto požiadavky aj v módnom svete mažú, ale stále sa stretávame s označením, že práve takto tvarované ženy sú najpríťažlivejšie. 

Ďalším poznávacím znamením je pomer obvodu ramien s obvodom sedu. Tieto dva rozmery by sa mali zhodovať, alebo len veľmi jemne líšiť. 

Pokiaľ je váš dolný obvod o niečo väčší ako obvod horný, ste typ takzvaných Spodných presýpacích hodín. Pokiaľ je to naopak, a vrchné miery sú o kúsok väčšie ako tie spodné, vaša postava je typ takzvaných Vrchných presýpacích hodín. Oba tieto typy sú si podobné pretože rozdiel vrchného a spodného rozmeru je minimálny. Pre všetky typy presýpacích hodín je však spoločné riešenie.


Jednou z najväčších výhod tohto typu postavy je úzky pás, ktorý je treba využiť ako tvarotvorný prvok a zvýrazňovať ho.

Pre takúto postavu sa obzvlášť hodia šaty, ktoré sa sťahujú alebo zaväzujú v páse. Sú to napríklad šaty s opaskom, zavinovacie šaty, ktoré sa zaväzujú v oblasti pása, ale aj puzdrové šaty. Je dôležité podotknúť, že postava X je jediná, ktorá si môže dovoliť puzdrové oblečenie vo väčších veľkostiach. 

Zvýraznenie pása krásne rozčlení postavu a odpúta pozornosť od širších ramien či plnších stehien a pŕs. Takémuto typu postavy sa hodia vypasované topy, tričká, nohavice s vysokým pásom - úzke, ale pokojne aj zakončené do zvonu. Nebojte sa podporiť tvar postavy X. Zároveň tvar tejto postavy je guľatejší (aj pri veľkostiach 34,36,) preto nebýva zvykom podporovať a zvýrazňovať tvar kvetinovým či iným romantickým vzorom materiálu. Zvoľte jednofarebné materiály, geometrické vzory alebo členenia.

Rovnako ako všetky postavy, aj táto postava si nemôže dovoliť všetky typy odevov. Aj keď je pás vašou veľkou výhodou, nenoste krátke tričká, ktoré končia práve vo vašej najužšej časti-teda v páse. Zároveň sa vyhnite naberaným tričkám a košeliam z tuhých materiálov. Nepresúvajte vašu líniu pása pod prsia do empírovej siluety, takýto model by vám iba uškodil a pridal kilá naviac. Vašu siluetu nemusíte obopínať stačí, ak línia tričiek bude tvarovaná a bude jemne  kopírovať vašu siluetu. Rovnako vám pomôže aj opasok, ktorý v pásovej časti takejto postave iba pomôže. Ideálnym kúskom sú žensky tvarované tričká a kardigany s opaskom. Hodia sa vám ako okrúhle, tak véčkové výstrihy. S hlbokým V výstrihom to však nepreháňajte, už aj tak je vaša postava ženská.

typ postavy jablko


Postava O - jablko

Postava v tvare O alebo V sa vyznačuje výraznejšími ramenami, väčšími prsiami (nemusí byť pravidlom), ale jej problematickou partiou je bruško. Boky a nohy bývajú pri takomto type postavy veľmi útle. Často však môžu byť problémom iba ramená, ktoré na prvý pohľad pôsobia robustnejšie, môžu byť hranaté ale aj oblé. V tomto prípade je dôležité zvoliť správny tvar rukáva. 

Zvýraznite krásne nohy a zakryte bruško.

Pre postavu v tvare O, sú vhodné voľnejšie tričká, tuniky, košele. Dbajte však na správnu veľkosť a s objemom vo vrchnej časti to neprežeňte. Predimenzovaný objem by vám mohol iba uškodiť, pridať nejaké to kilo naviac a vaša postava by pôsobila zanedbane. Vyhnite sa najmä zvrchným odevom s vysokohlavicovými rukávmi, vypchávkam na sakách či výložkám a ozdobným prvkom na ramenách tričiek a iných vrchných odevov. 

Ak je vašou problematickou partiou iba bruško a ramená máte útle, pokojne ich zvýraznite. Ak však máte opačný problém, ramená skryjete v spadnutých a raglánových rukávoch. 

Rovnako sa postavám v tvare V hodí americký prieramok. Zároveň je pre vás kritický lodičkový výstrih, ktorý opticky zväčšuje ramená a hodí sa skôr postavám s väčším obvodom bokov. Pokiaľ máte výraznejšie ramená, výstrihy, ktoré nosíte, umiestnite do prednej časti tela a nie do bokov. Nebojte sa nosiť rovné tričká s V výstrihom z padavého materiálu, ktoré zvýraznia štíhle ruky a zakryjú ramená, prsia či bruško. Nemusíte sa báť ani hlbších V výstrihov.

Lull vhodné tričká pre postavu jablko

typ postavy hruška


Postava A - hruška

Pre tento typ postavy je typická útlejšia vrchná časť tela. Obvod bokov je výrazne väčší než obvod ramien a obvod hrude. Pás býva zvyčajne útly, ale nemusí to byť pravidlom. Charakteristická je ženská silueta s menším obvodom hrude. Problematickou časťou takejto postavy bývajú často stehná, zaoblený zadok a celulitída. Takýto problém sa vyskytuje aj u menších konfekčných veľkostí ako sú 36,38. Táto postava pôsobí na prvý pohľad veľmi neproporčne, a preto je potrebné zvýrazniť útle partie alebo zakryť tie problematické.

Ak máte postavu v tvare A a útle ramená či menší obvod hrudníka, je potreba preniesť pozornosť na vrchnú časť tela.

Pokiaľ sú vaše ramená spadnuté a položené o niečo nižšie, vyhnite sa raglánovým rukávom, ktoré vaše ramená ešte zmenšia. Vaša postava je výborná na experimentovanie s riaseným, asymetrickým a objemným rukávom kimonového strihu. Vyhnite sa tielkam a veľmi priliehavým až upnutým tričkám - vaše nedostatky by iba zvýraznili. Podporte vrchnú časť vášho tela objemom a opticky vyrovnajte siluetu. Veľkému a prehnanému objemu sa však vyhnite v oblasti problematických partií vášho tela. Ďalším spôsobom, ako vytvarovať vašu postavu, je zvýraznenie útleho pása. Pokiaľ sú vaše spodné obvodové rozmery ale výrazne väčšie ako obvod hrude a ramien, tejto možnosti sa vyhnite. 

Postava v tvare A, nazývaná aj hruška, si môže dovoliť kratšie verzie búnd, mikín a kardiganov. Aj keď sa vám to tak na prvý pohľad nemusí zdať, práve vďaka takémuto tvarovaniu zvýrazníte a vyrovnáte proporcie vašej postavy a docielite optickú rovnováhu medzi vrchnou a spodnou časťou vášho tela.

vhodné topy pre postavu hruška

typ postavy jablko


Postava H - obdĺžnik

Postava typu H - označovaná aj ako obdĺžnik alebo banán sa vyznačuje tým, že obvodové rozmery sú veľmi rovnaké, bez zvýraznenia pása. To znamená, že postava je síce súmerná, ale pás zaniká. Táto postava sa označuje aj ako stĺp a pôsobí atleticky. Vyznačuje sa aj hranatými ramenami a typické sú pre ňu dlhé a kostnaté končatiny. Často býva takýto typ postavy delený na postavu I a H, ale rozdiely sú minimálne. Je potreba sa zamerať na šírku ramena a rozdiel medzi pásom a sedom. Táto „chlapčenská“ postava však na prelome 90.tych a 0.-tých rokov zažila vo svete módy obrovský úspech. Nevýraznými krivkami sa prezentovala modelka Kate Moss. Aj v súčasnosti sa tento typ postavy spája s androgýnnym vzhľadom modeliek.

Snažte sa zvýrazniť pásovú líniu.

Vaša postava si môže dovoliť obliecť úzke či objemnejšie nohavice, rovné ale aj obtiahnuté tričká a vrchné časti odevov. Dôležité však je upriamiť pozornosť iba na jednu časť vašej postavy. Môžete teda zvýrazniť siluetu objemnejšími nohavicami alebo zvýrazniť ramená či prsia. Pokiaľ je vaša postava kostnatejšia, nebojte sa odhaliť a zvýrazniť kľúčne kosti - postava bude pôsobiť štíhlejšie. Ďalšou alternatívou, ktorou potlačíte tvar postavy H, je opasok. Ak je však rozdiel medzi pásom a sedom menší ako 15 centimetrov, tak na pás neupozorňujte a opaskom sa radšej vyhnite. Výborným tvarovacím prvkom sú nohavice s vysokým pásom. Nebojte sa odhaliť dekolt a dovoliť si môžete aj výstrih, ktorý zvýrazní ženské krivky. Pokiaľ máte výrazné ramená opäť sa vyhnite lodičkovému výstrihu.

vhodné oblečenie pre postavu typu obdĺžnik

Pridané: 19.Júna 2020