Lull znamená pokoj, oddych...

 
 
 

LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > Lull znamená pokoj, oddych...
 

Lull znamená pokoj, oddych...

 

V dnešnom článku vám prinášame rozhovor s dizajnérkou a zakladateľkou značky LULL - Zuzanou Bačkádyovou.

 

Zuzana Bačkádyová (31) pochádza z Topoľčian, ale teraz žije so svojou rodinkou v dedine pri Senici.
Vyštudovala Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Momentálne sa už šiestym rokom venuje spolu so svojim partnerom značke Lull.

 

 

 

 

Ako ste sa dostali k dizajnu? Bol vo vašom živote, alebo kariére nejaký zlomový bod, ktorý rozhodol o tom, že sa vyprofilujete na módnu dizajnérku?

Od mala som inklinovala k móde, dokázala som sa aj desaťkrát prezliecť, kým som bola spokojná a mohla ísť von alebo do školy. Prvý zlom asi nastal, keď som skončila výšku a už počas praxe som si uvedomovala, že práca v kancli asi nebude pre mňa to pravé na celý život. Chcela som skúsiť niečo vlastné, niečo, čo by bolo môjmu srdcu blízke. Takže som si povedala, že si dám skúšobné obdobie pol roka a uvidím, čo to prinesie.

 

Kde čerpáte inšpiráciu pre vaše dizajny? Čo vám pomáha, keď máte deficit kreativity?

Inšpiráciu čerpám všade, aj tam kde by som to najmenej čakala. Dokáže ma inšpirovať stará babička v jej old school šatách, alebo moja dcérka s nohavičkami na hlave.  Najradšej však skúšam veci priamo na sebe a experimentujem s nožničkami v ruke :) 


Deficit kreativity? Netlačiť na to, a ono to príde vtedy, kedy to má prísť. Treba dať tomu čas. Dosť často sa mi ale stáva, že už mám niečo vymyslené a po nejakom čase začínam o svojich nápadoch pochybovať. Vtedy si pustím nejaké motivačné video na youtube a som ok.  Túto sezónu mi dosť pomáhal Karl Lagerfeld so svojím prístupom. Je to pre mňa Pán návrhár, od ktorého si rada nechám poradiť.

 

Sledujete aj svetové trendy a svetových dizajnérov? Inšpirujú vás?

Niečo áno, ale nie nejak pravidelne alebo cielene. Sem tam sa ku mne niečo dostane, ale skôr sa tomu bránim lebo ma to dokáže dosť ovplyvniť a už to nie som ja a potom neviem nájsť svoj smer.

 

Akú módu preferujete vy v súkromí alebo v bežnom živote?

Jednoznačne tú svoju! Lull nosím od hlavy až po päty už niekoľko rokov. Je to aj pre moje ďalšie návrhy potrebné, aby som vedela ako sa veci nosia, správajú časom, čo mi na nich vadí alebo chýba.

 

Lull – to je jednoduchosť, nadčasovosť a kvalita

Čo je typické pre vašu tvorbu?

Asi jednoduchosť, nadčasovosť, kvalita.

 

Aký materiál používate pri tvorbe vášho oblečenie?

Je to rôzne, zohráva tam úlohu viacero faktorov. V prvom rade ale určite mäkučký a príjemný na nosenie. Potom kvalita, aby materiál aj po čase prania a nosenia vyzeral dobre a nakoniec dizajn.
Niekedy mám tendenciu podľahnúť dizajnu na úkor kvality, ale vtedy ma hneď stopne môj partner a v podstate mi to neprejde.

 

Ako často navrhujete novú kolekciu? Čomu podlieha vaša tvorba?

Robíme 2 kolekcie do roka. Jedna je na sezónu Jar/Leto a druhú na obdobie Jeseň/Zima.

 

Môžeme vaše kúsky vidieť aj na nejakej módnej prehliadke alebo v kamenej predajni?

Vlastnú módnu prehliadku sme ešte nerobili, boli už však naše kúsky prezentované aj týmto spôsobom v rámci nejakých spojených módnych prehliadok v minulosti. Čo sa týka kamenných predajní, tak naše veci môžete nájsť napríklad v pražskom obchode Pour Pour, v Banskej Bystrici v predajni Miestni alebo aj v Rakúskych Alpách v obchode Schuellies.

 

Na začiatku bol jeden župan, dnes je Lull známou značkou pohodlného oblečenia

 

Aké to bolo založiť si módnu značku na Slovensku?


Na začiatku veru dosť ťažké a odvážne. Najväčší problém bol s látkami, šitím, doplnkovým materiálom – čo je vlastne aj to hlavné čo potrebujete, aby ste mohli vytvoriť dobrý produkt. Ak aj nejaké také firmy existovali, nedarilo sa mi ich nájsť. Väčšina z nich nemala žiadnu web stránku, takže keď ste neboli z oboru, tak nájsť k nim cestu bolo veľmi ťažké. Nájsť spoľahlivých a kvalitných dodávateľov bol prvý krok, k tomu aby to malo nejaký zmysel. Druhý veľký problém bolo šitie. Sama som šiť nevedela,  takže som hľadala šijacie dielne, ktoré by mi boli schopné veci ušiť. Väčšina z nich však šije už len pracovné oblečenie, reklamný textil alebo exportuje do Západnej Európy a nemalo záujem o také malé zákazky alebo len za veľmi vysoké ceny.

 

Váš príbeh znie: „Na začiatku bol jeden župan...“ Prečo ste sa rozhodli začať práve módou na doma? Stretli ste na začiatku s nejakou kritikou?

Župan bol pre mňa v tom čase niečo, na čo som sa pozerala inak ako väčšina ľudí. Vnímala som ho ako kabátik na doma, v ktorom mi bude príjemne, viem si ho rýchlo hodiť na seba, a odvedie pozornosť od toho čo mám pod ním. V tom čase, boli všade len froté, veľké huňaté alebo saténové župany. Nebol v tom žiadny nápad, alebo pokus navrhnúť ho inak.  Preto bol na začiatku župan a neskôr sa k tomu pridali aj iné pohodlné veci na doma, aby ste si vedeli vytvoriť kompletný set.

Najväčšou kritičkou som si bola od začiatku ja sama. Nedá sa povedať, že som bola so svojimi vecami spokojná. Cítila som obmedzenie vo svojej tvorivosti hlavne kvôli nedostatku materiálu, výrobných možností ale aj svojich technických zručností.

 

Ako vnímate svoju značku a akým štýlom sa ju snažíte komunikovať?

Vnímam ju ako časť seba, vyvíja sa spolu so mnou. Učíme sa spolu, posúvame sa každou kolekciou o niečo ďalej a stávame sa skúsenejší a profesionálnejší. Teraz nemyslím len, čo sa týka produktov a dizajnu, ale celkovo ako firma.

 

Svoje fanúšičky oslovujete familiárne „Lullinky“. Čo znamená názov Lull a prečo ste si ho zvolili? Čo musí žena spĺňať, aby sa stala Lullinkou?

Áno, niektoré naše zákazníčky sa tak samy začali podpisovať v mailoch, a tak sa nám to zapáčilo, že sme ich tak začali oslovovať i my. Názov Lull znamená v angličtine pokoj, prestávka, oddych, čo predstavuje aj ten čas, na ktorý bolo oblečenie Lull primárne určené. Teda čas, kedy ste si mohli vyložiť nohy, dopriať si relax doma a podobne. Páčilo sa nám, že je to jednoduché slovo a dá sa prečítať aj v slovenčine, tak že ho nebudú ľudia zle vyslovovať.

 

Ako na vaše oblečenie reagujú zákazníčky?

Veľmi pozitívne. Vždy ma veľmi poteší, keď zákazníčky napíšu po doručení balíka mail, ako veľmi sa im veci páčia a že nám držia palce.

 

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Hm. Najväčší úspech ani neviem. Asi celkovo to , že môžem robiť to, čo ma napĺňa a baví je úspech.  

 

Keby ste mali možnosť začať od znova, rozhodli by ste sa znovu pre podnikanie v módnom priemysle?

Áno, ale s týmito vedomosťami a skúsenosťami, čo mám teraz.

 

Aká je vaša vízia?

Stále sa zlepšovať a robiť veci maximálne možne s potešením a radosťou.

 

Máte nejaký odkaz pre vaše Lullinky?

Áno, že im veľmi pekne ďakujeme za ich podporu a záujem o naše veci. Že si to veľmi vážime, že u nás nakupujú a sú naše verné Lullinky.