LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > Legíny – jeden z najviac diskutovaných kúskov dámskeho šatníka.
 

Legíny – jeden z najviac diskutovaných kúskov dámskeho šatníka.

Legíny – jeden z najviac diskutovaných kúskov dámskeho šatníka.

Milé Lullinky, určitě jste si všimly, že do nové kolekce podzim-zima jsme zařadili několik nových druhů a barevných variant legín. Legíny patřily vždy mezi vaše oblíbené kousky a my jsme během jedenáctileté historie značky Lull vytvořili desítky dizajnů, typů a funkčních prvků, abychom vám tento oblíbený kousek co nejvíc zdokonalili. Kde však začala historie tohoto oblíbeného kousku a jaké legíny jsme vám za roky existence naší měkoučké značky představili, se dozvíte v následujícím článku.


Ako, prečo a kedy vlastne tie legíny vznikli?

Často sa stretávame s informáciou, že legíny sa objavili už v stredoveku a zaradili sa do skladby odevu šľachty a panovníkov. Pokiaľ však hovoríme o legínach ako ich poznáme dnes, musíme sa presunúť až do polovice 20.storočia. 

Novodobý vývoj legín sa začal písať v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď si Audrey Hepburn obliekla super úzke nohavice čiernej farby vo filme Funny Face a spustil sa doslova ošiaľ. Tento priliehavý, celočierny outfit sa stal ikonickým na nasledujúce obdobie. Stále však hovoríme o veľmi priliehavých nohaviciach v sedemosminovej dĺžke.

Lull legíny jess 

Vďaka technologickým inováciám a vývoju syntetických a extrémne pružných vlákien sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia zmenil módny vzhľad a do módy prišli extrémne pružné zmesové materiály. Joseph Shivers, jeden z pracovníkov firmy DuPont, sa v polovici minulého storočia zaslúžil o vznik elastického syntetického vlákna, ktoré dnes poznáme pod názvom Lycra, všeobecne známe ako spandex. Lycra sa dnes vyskytuje v celom odevnom priemysle, od športového oblečenia a spodnej bielizne až po vysokú módu a našla si uplatnenie aj v iných oblastiach vrátane zdravotníctva, bytového textilu a automobilového priemyslu. 

Po tomto vynáleze módny priemysel v 60. rokoch dvadsiateho storočia prijal pružný - synteticky vyrábaný materiál a ženský vzhľad s extrémne obtiahnutými nohavicami. V sedemdesiatych rokoch sa z legín stala už stálica ženského šatníka, čomu nepochybne prispela aj Olivia Newton John, ktorá sa na záver filmu Pomáda objavila v čiernych legínach s výrazným leskom.

Transformácia legínového šialenstva sedemdesiatych rokov minulého storočia sa preniesla aj do osemdesiatych rokov minulého storočia, keď ich Madonna prijala ako jednu zo svojich koncertných uniforiem, často ich nosila na pódium a neslávne ich predstavila vo svojom videu Like a Virgin. Aerobikové šialenstvo v osemdesiatych rokoch a úlohu legín zviditeľnila obľúbená Jane Fonda, ktorá si ich obliekla pod body a vytvorila ikonický cvičebný úbor, ktorý nosili ženy po celom svete. 

V 80. rokoch bola populárna dĺžka capri a legíny boli často farebné a vzorované v súlade s odvážnym vzhľadom desaťročia.

čierne legíny od Lull Loungewear
Čierne legíny Lornee z aktuálnej kolekcie

Posledné desaťročie dvadsiateho storočia znamenalo pre legínovú módu pomerne pokojné obdobie. Nemôžeme však zabudnúť, že práve deväťdesiate roky dvadsiateho storočia priniesli vynález džegínsov, ktoré dodnes nahrádzajú jeansy v našich šatníkoch. Ich vzhľad sa za desaťročia opäť pretransformoval a v súčasnosti sú jedným z najobľúbenejších nohavíc legínového štýlu vôbec.

textilny odpad
Džegínsy Sunkissed (vľavo), džegínsy Stripz (stred) a džegínsy Sparkly (vpravo)

Príchodom 21.storočia sa legíny z našich šatníkov na krátku dobu síce vytratili, ale hneď o pár rokov sa spoločne s Nicole Richie, dvojčatami Olsenovými, Paris Hilton a Lindsay Lohan vrátili v trojštvrťovej dĺžke. Ku koncu desaťročia sa legíny vrátili v plnej dĺžke.

V roku 2012 na niekoľkých školách v Amerike a Kanade zakázali študentkám nosiť legíny, čo viedlo k obrovským protestom, keď stovky študentiek z University of Notre Dame (Indiana) zorganizovali protestný deň #LoveYourLeggings, a podporili tak demokraciu v obliekaní a športový, no najmä pohodlný vzhľad, ktorý sa vďaka svetovým topmodelkám ako Gigi či Bella Hadid, Hailey Baldwin či Kendall Jenner opäť zaradil do našich šatníkov. 

„V roku 2017 sa United Airlines ocitli vo veľmi nepríjemnom mediálnom spore, keď dvom ženám oblečeným v legínach nedovolili nastúpiť na palubu. Letecká spoločnosť obhajovala ich kroky a tvrdila, že keďže ženy lietajú zadarmo v rámci programu zamestnaneckých výhod, sú povinné dodržiavať štandardy obliekania zamestnancov. Napriek tomu United čelila obrovskej kritike, keď konkurenčná letecká spoločnosť Delta zverejnila Tweet: „Lietajúca delta znamená pohodlie (to znamená, že môžete nosiť legíny)“.

textilny odpad
Zateplené „jelenčekové“ legíny – Sword z kolekcie 2016

Legíny x Lull

Či už legíny milujeme alebo ich nenávidíme, bolo by veľmi nudné, ak by sme všetci na svete nosili rovnaké oblečenie alebo akúsi rovnošatu. Preto nás veľmi udivuje, že stále existujú ľudia, ktorí si myslia, že je v poriadku kontrolovať, čo ženy nosia. Legíny sú už z princípu navrhnuté tak, aby obopínali ženskú postavu a vyrábajú sa z materiálov, ktoré priliehajú k povrchu, preto v nich nezamaskujeme naše pozadie a niekedy ani naše nedostatky. Každopádne my v Lull sme jednoznačne v tíme pohodlného oblečenia a legín, a preto ich veľmi radi budeme pre vás vyrábať a navrhovať aj naďalej.  

Pozrite si aj našu aktuálnu ponuku legín z kolekcie Lounge Affair.

Keep loving and caring 

--