LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > „Fast fashion“ vs. „slow fashion“
 

„Fast fashion“ vs. „slow fashion“

Asi sa všetci zhodneme v tom, že dnešná doba je neskutočne uponáhľaná. Nikto nemá na nič čas a všetko musí byť rýchlo, podľa možnosti ASAP. Týka sa to všetkého, od „fast food“ - rýchleho občerstvenia, až po tzv. „fast fashion“ – rýchlu módu.

 

Postupne však začínajú mať ľudia plné zuby tohto všetkého ponáhľania a rozhodli sa spomaliť. Takto vznikol aj nový fenomén „slow movement“, teda pomalý pohyb, ktorý prestal dávať do popredia rýchlosť a kvantitu, ale zameriava sa na zodpovedné správanie a kvalitu. V tomto článku si priblížime, čo predstavuje pojem „slow fashion“, teda pomalá móda, s ktorej filozofiou sa stotožňujeme aj my, Lull. A verím, že sa k nám s radosťou pridáte.

 

Lacné, je lacné

Priznajte sa, koľkokrát ste si v nákupnom centre kúpili nové tričko, sveter alebo šaty, len preto, že vás očarila obrovská nálepka „-50%“? S obhajobou typu „veď predsa tričiek, či šiat nie je nikdy dosť! Tento sveter je celkom pekný a navyše ušetrím!“ Stalo sa to asi každej z nás, a nie raz. Lákajú nás na to takmer všetky veľké medzinárodné reťazce, ktoré sa potrebujú zbaviť sezónnej kolekcie, aby mali priestor na ďalšiu. Málokto už ale pomyslí na to, čo stojí za touto skvelou akciovou cenou. Jednak je to doslova vykorisťovanie tých, ktorí pre nás toto oblečenie v často nevyhovujúcich podmienkach šijú, a na druhej strane je to životné prostredie, ktoré prechádza veľkou skúškou nie len pri výrobe oblečenia, ale aj pri likvidácii masovej nadprodukcie. Ak sa chcete ponoriť ešte hlbšie do tejto problematiky, môžete si o rýchlej móde prečítať aj tu.

 

Vráťme sa ešte k nášmu akciovému nákupu. Po príchode domov strhneme z nového kúska papierik, ktorý uvádza polovičnú zľavu a uvedomíme si, že vlastne to tričko, ktoré nás vyšlo na 5 eur, vôbec nevyzerá tak skvele, o kvalite ani nehovoriac. A po pár vypratiach je nám jasné, že lacné, vždy bude len lacné.

 

Pomaly ďalej zájdeš

„Slow fashion“ predstavuje akýsi nový fenomén, priam revolúciu vo vnímaní módy. Vyznávači slow fashion bojkotujú masovú produkciu, medzinárodné reťazce a sezónne módne kúsky, ktoré môžu o rok vyhodiť do koša.

 

Pomalá móda dbá na kvalitu a ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Pomalá móda predstavuje lokálne značky, miestnych dizajnérov, ktorí vlastnoručne šijú kvalitné kúsky oblečenia, ktoré naozaj niečo vydržia. To samozrejme o čosi viac stojí, takže za kvalitu si budete musieť priplatiť. Kvalitné materiály a nadčasové vzory, či strihy vám však vydržia viac ako len jednu sezónu a nikdy nevýjdu z módy.

 

Prečo by ste sa mali pridať ku „slow fashion“?

 

V prvom rade je kľúčové si uvedomiť, že stačí spomaliť. Naozaj nemusíte každú sezónu kompletne vymeniť šatník. Kupujte si len to, čo naozaj potrebujete a budete nosiť.

Nemusíte vždy nasledovať všetky sezónne módne trendy. Stavte na originalitu. Každá z nás je jedinečná, originálna, a to sa dá nepochybne prezentovať aj svojim oblečením. Lokálni dizajnéri, či značky nevyrábajú svoje produkty masovo. Aj u nás na Lull.sk častokrát nájdete limitovanú kolekciu oblečenia. Ukážte, že vytŕčate z masy tým, že si zaobstaráte štýlový a dizajnérsky kúsok. Áno, bude to drahšie, ale podporíte dobrú vec a poctivosť. Radšej jeden poriadny kúsok, ako 10 lacných a nekvalitných. Kvalitné oblečenie môžete nosiť aj niekoľko rokov a vždy budete za hviezdu. 

A v neposlednom rade, budete vedieť, že vaše oblečenie bolo vytvorené s láskou, s vášňou k dizajnu, za férových podmienok a ekologicky - s ohľadom na životné prostredie.