null

 
 
 

LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > Ako vyberáme naše látky
 

Ako vyberáme naše látky

14.6.2015

Síce sme v našom prvom diely Intra do výroby písali, že sa budeme venovať výrobe kardiganov, rozhodli sme sa však inak, dúfame, že to bude v konečnom dôsledku logickejšie...Celá naša tvorba pre danú kolekciu začína výberom látok. A potom sa deje všetko ostatné, ale o tom až nabudúce...Nech sa páči, prajeme Ti príjemné čítanie...
 

Všetko začína výberom látok...Výber látok má tiež svoju postupnosť, až kým sa dostaneme ku konečnému výberu a objednávke. Najnovšie trendy a novú ponuku top európskych výrobcov máme možnosť vidieť na rôznych veľtrhoch, my už pravidelne navštevujeme jeden z najprestížnejších, a to Premiére Vision, ktorý sa koná pravidelne 2x ročne v 5 svetových metropolách. Nám najbližší je Premiére Vision v Paríži.
Ponuka je naozaj rozmanitá a každý, kto pracuje v oblasti módy určite nájde to, čo hľadal. Nájdete tu úplne všetko. Od výrobcov priadzí, látok, šijacích strojov, až po výrobcov doplnkových materiálov ako sú etikety, gombíky, zipsy a pod.

Návštevu takéhoto eventu odporúčam každému, kto pracuje v móde. Ak sa chceme vyhovárať, že na Slovensku nie sú možnosti, po návšteve tohto eventu zabudnete na všetky obmedzenia a vašej kreativite sa otvoria dvere nekonečných možností. Ja sama som sa tam cítila ako Alenka v krajine zázrakov. Keď po skúsenostiach so slovenskými výrobcami, ktorí po väčšine majú veľmi obmedzené výrobné možnosti sa ocitnete na takomto mieste, máte pocit,že konečne ste tam kde ste už od začiatku chceli byť.

Ak si myslíte, že musíte vyrábať tisíce výrobkov, aby ste si mohli niečo dovoliť , nie je to tak. Taký bol aj môj predsudok predtým, ako som takýto veľtrh navštívila. Myslela som si, že minimálne množstvá na odber sa budú pohybovať v tisíckach kusoch. Pravda je však taká, že tieto firmy sa takisto musia veľmi snažiť, ak si chcú udržať svoje miesto na trhu, a že tiež potrebujú veľa malých odberateľov ako sme my, aby prežili v dnešnom svete módnych reťazcov a lacného dovozu z Ázie.

Pre nás na tomto veľtrhu bola najpodstatnejšia sekcia úpletov, ktorú keď sme chceli celú prejsť, trvalo nám to celý jeden deň a pol. Väčšina vystavujúcich výrobcov je z Európy, ale nájdu sa tam aj mimoeurópski ako napr. Japonci, ktorých stánky som zámerne nenavštívila, lebo ich ponuka bola pre nás jednoznačne najzaujímavejšia, no zároveň aj najmenej dostupná. Ako aj v iných oblastiach aj v textilnom priemysle sú veľmi inovatívni a najviac sa odlišovali od ostatných.

Ako sa nadväzuje spolupráca s výrobcami? 
Každý výrobca vystavuje vo svojom stánku ponuku na ďaľšiu sezónu. Napríklad teraz vo februári sa vystavovali látky na sezónu Jar/Leto 2016. V každom stánku si postupne vyberáme vystavené látky na vešiakoch , o ktoré by sme potencionálne mali záujem. Spíšeme objednávku tzv. „hangers“ , ktoré nám výrobca zašle na našu adresu zadarmo spolu s cenovými podmienkami a podmienkami výroby. Potom ako sa vrátite z veľtrhu sa môžete tešiť, že vám začnú chodiť všetky vybraté „hangers“ spolu s cenníkom. Keď si postupne zhromaždíte všetky vzorky začína daľšia selekcia. Tu už musíme myslieť aj na to, čo z danej látky chceme vyrobiť, či nám zapadá do celej kolekcie, či sa hodí s ostatnými, či je dostatočne mäkučká a nemenej dôležitý je aj ekonomický aspekt, teda či si ju cenovo a množstevne vieme dovoliť.

Keď už máme ako tak jasno, čo z čoho by sa dalo urobiť, ešte predtým ako napíšeme výrobcovi s požiadavkou o „sample“ t.j. vzorku 1-5 metrov, si zo vzorky odstrihneme kúsok a dáme si ho oprať podľa inštrukcií. Ak látka prejde týmto prvým testom, teda látka sa nejako výrazne nezrazí a nežmolkuje , a zachová si svôj pôvodný výzor, požiadame výrobcu o „sample“ na vyskúšanie si materiálu.

Za takúto vzorku sa už vo väčšine prípradov platí.  Keď nám výrobca zašle materiál, začína skutočné testovanie materiálu, či je vhodný na daný typ produktov, ako sa správa pri nosení, čo robí pri opakovanom praní, či je príjemný na nosenie a pod. Z našich skúseností je toto veľmi dôležitá súčasť pri výbere materiálov,nakoľko nás môže veľa vecí prekvapiť, ak si ich riadne neotestujeme.
Z vlastným skúseností, ale ani toto niekedy nestačí, aby nás niektorý materiál nemohol prekvapiť. Nakoľko jedna vec je vyskúšanie vzorky, a druhá je pre nás vyrobená metráž, ktorá sa môže niekedy svojimi vlastnosťami líšiť. Čiže daľšia fáza testovania prebieha už na výrobkoch z pre nás vyrobeného materiálu. Tento poznatok sme tiež nadobudli až praxou, kedy sa nám stalo, že látka bola vo svojej finálnej podobe v podstate ok, až na to, že veľmi púšťala z vnútornej strany „chlpy“. Toto chlpenie po pár opratiach síce prestalo, no potrebovali ste dávku trpezlivosti, kým ste sa toho zbavili. Asi by nám o tom naše Lullinky vedeli rozprávať.

U nás v Lull, si vždy keď niečo nejde podľa našich predstáv povieme, že všetko zlé je na niečo dobré. Učíme sa na vlastných chybách a všetky zákazníčky, ktorým tento problém prekážal natoľko, že chceli vecičky vrátiť dostali od nás ten najústretovejší servis, aby sme tento problém dokázali vyriešiť k ich spokojnosti, nakoľko si veľmi vážime, že sa k nám vracajú. 
A čo dodať na záver? Že už teraz sa veľmi veľmi tešíme na novú kolekciu. Prvotný výber látok máme za sebou a už teraz môžeme povedať, že máte sa na čo tešiť, prvotriedna kvalita od top európskych výrobcov, spracované pomocou najnovších technológií, také mäkučké a jemnučké, aké sme ešte nemali.