LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > Ako sa správať ekologicky v móde
 

Ako sa správať ekologicky v móde

lull_kardigany

 

My v LULL sme vyznávači ekologickej módy. Ekologická móda, alebo udržateľná móda, pre ktorú sa v zahraničí používa názov Sustainable Fashion, je súčasťou celého prístupu Trvale udržateľného rozvoja (Sustainable Development). Drží sa preto aj jeho zásad a princípov: Reduce, Reuse, Recycle – teda zredukuj, znovu využi, zrecykluj!

 

Poďme si ale povedať, čo to vlastne znamená a ako sa môžete ekologicky a udržateľne (nie len) v móde začať správať aj vy!

 

 

 

Ekologická móda, teda ECO-LOGIC fashion. Znamená to racionálna a ohľaduplná móda, ktorá berie pri svojej produkcii do úvahy svoj dopad na životné prostredie. Vo všeobecnosti je módny priemysel druhým najväčším znečisťovateľom našej planéty, hneď po ropnom priemysle. Kvôli súčasnému trendu fast fashion, ktorý sme si už popísali v predošlom článku, je to bohužiaľ tak. My, ako konzumenti módneho priemyslu, však máme na výber a môžeme sa takisto správať ekologicky.

 

Zásady eko-logickej módy

 

lull_kardigany1. Nekupujte tak veľa (reduce)

Nadmerná produkcia módneho priemyslu, každý týždeň nové výklady v obchodoch, či brutálne sezónne výpredaje v medzinárodných reťazcoch - to všetko nás núti kupovať veľa, kupovať v zľave a v zásade kupovať všetko! Nie len že na to v konečnom dôsledku ani len nemáme miesto v skrini, ale z časového hľadiska ani nemáme kedy všetky veci vynosiť.

Preto základnou hodnotou, ktorú by sme si mali osvojiť, nie len v móde, je striedmosť, mať zmysel pre mieru. Kupujte si veci z kvalitných materiálov a nadčasových strihov, ktoré môžete využiť niekoľko rokov. My v Lull si preto dávame maximálne záležať na kvalitných materiáloch.

 

2. Pretrieďte svoj šatník a vymieňajte si oblečenie (reuse)

Vytriediť staré veci, ktoré už nenosíte, je základná vec. Akoby ste vdýchli nový život vášmu šatníku. Vieme, bolo to ľahšie keď sme boli deti a jednoducho sme vytriedili to, z čoho sme už vyrástli alebo čo sme roztrhali či zničili. Ako dospelí sa musíme naučiť vytriediť oblečenie inak. Napríklad teraz po lete je na to ideálne obdobie. Stavím sa, že aj u vás v šatníku sa nájdu šaty, alebo tričká, ktoré ste nemali na sebe ani raz počas uplynulého leta, možno ani rok predtým. Jednoducho nepatria k vašim obľúbeným, alebo tieto kúsky oblečenia nemáte s čím zladiť. Je to jasný signál, že pravdepodobne si k nim cestu nenájdete ani budúcu sezónu.

 

Netvrdím, že máte tieto kúsky hneď vyhodiť. To by veľmi ekologické nebolo. Ak je oblečenie zachovalé, prípadne ste ho nenosili vôbec, môžete si zorganizovať s kamarátkami „bazár“ a skúsiť si tieto veci povymieňať. Ak nemáte s kamoškami rovnaké veľkosti, jednoducho toto oblečenie nafoťte a skúste ho ponúknuť na internete, buď výmenou alebo za symbolickú sumu. Ďalšou možnosťou je ponúknuť oblečenie do second-handu, alebo vintage butiku.

 

lull_župany

3. Recyklujte (recycle)

Textil je jeden z materiálov, ktoré sa dajú skvele recyklovať, teda ďalej využiť na iný účel. Napríklad aj doma sa vám môže staré oblečenie hodiť pri upratovaní ako handra, alebo na zakrytie nábytku pri maľovaní.

 

Je tu však aj možnosť recyklácie textilu, ktorému sa venujú niektoré firmy. Textil, väčšinou oblečenie zo second-handu, ktoré sa nepredá, alebo nevhodné oblečenie, ktoré bolo vhodené do zberných kontajnerov na textil pre ľudí v núdzi, putuje do takýchto spracovateľských firiem. Textil sa recykluje na nové materiály, ktoré sa opätovne využívajú aj v textilnom priemysle, alebo napr. ako náplne do sedačiek v nábytku alebo v autách, a dokonca aj na izoláciu domov.