LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > Ako sa preslávili teplákové súpravy a mikiny?
 

Ako sa preslávili teplákové súpravy a mikiny?

Ako sa preslávili teplákové súpravy a mikiny?

Teplákové súpravy, ktoré tak radi nosíme nielen doma, ale dobre sa v nich cítime aj v uliciach mesta alebo pri športových aktivitách, majú za sebou celkom zaujímavú históriu. Spísali sme vám stručný prehľad ich vývoja a pár zaujímavých faktov o tomto obľúbenom fashion outfite a pridali sme niečo aj z nášho Lull teplákového sveta.


zelena teplákova suprava Lull 

Teplákové súpravy sa z bežeckých dráh dostali do ulíc v polovici sedemdesiatych rokov. Vyrábali sa z bavlny a najskôr sa používali ako praktický odev na zahriatie športovcov počas tréningu. Boli, a stále sú, charakteristickým prvkom športových družstiev či jednotlivých športovcov. Odlišujú krajiny pôvodu a často sú doplnené charakteristickými znakmi pre danú národnosť (napríklad trikolóra). Bolo tomu tak, až kým sa na začiatku 80. rokov v New Yorku neobjavili na hip hopových hviezdach a tanečníkoch, ktorí boli ovplyvnení rodiacimi sa vlnami afroamerických celebrít. 

Aj športové superhviezdy ako Michael Jordan a OJ Simpson upútali pozornosť sveta a toto športové oblečenie sa stalo zrazu pouličným oblečením. Tepláková súprava bola náhle výrazom povýšenia, rozlišovala, bola praktická ale zároveň okázalá.

Ďalším míľnikom bola prvá dekáda nového storočia, keď najmä vďaka americkým a britským raperom teplákové súpravy opäť zažili návrat, tentokrát však vo veľkom. V roku 2014 si britský raper Skepta obliekol celočiernu teplákovú súpravu s výraznou kapucňou, ktorú navrhol dizajnér Nasir Mazhar. Nasir je britský fashion dizajnér, ktorý sa preslávil najmä pokrývkami hlavy pre Lady Gaga. Druhou vlnou jeho tvorby môžeme bezpochyby označiť jeho pánske športové odevy, teplákové súpravy a neformálny dizajn. Pracuje na veciach, ktoré môžeme neustále vidieť na uliciach. 

Ďalšími z obľúbených pánskych odevných dizajnérov v Spojenom kráľovstve sú dizajnéri z Cottweiler, ktorí zohrávajú kľúčovú úlohu pri obnove hi-tech športového oblečenia, ako prijateľného denného oblečenia pre administratívnych pracovníkov.

Ich teplákové súpravy sú často unisex a vďaka šikovnému presunutiu švov a premyslenému zavedeniu šnúr, sú ich teplákové súpravy najpredávanejšie. 

Kvôli „zlému“ rapu alebo možno práve vďaka nemu sa teplákové súpravy vrátili. V roku 2015 sa kompletná kombinéza stala najmodernejšou módnou uniformou. Je hi-tech, praktická, pohodlná a unisex. Túžba sezóny po znovuobjavení teplákov je príťažlivá v postmodernom svete, kde nežijú už žiadne skutočné subkultúry. Je to oblečenie určitej identity, zapadnete ale vyniknete, je to šikovné, ale nie formálne, diskrétne a zároveň temperamentné. Slovami Skepta, „šiel som na show, sedel v prvej rade v čiernej teplákovej súprave a bol som off.“

teplakove supravy Lull kolekcia Jar 2021

Mikina

Hoodie, alebo mikina bol jedným z najkontroverznejších kúskov odevu. Mikina s kapucňou sa stala za svoju pomerne krátku históriu kúskom, ktorý prijali generácie rozmanitých subkultúr. Mikina bola prázdnym plátnom pre punkové, hip-hopové či skate kultúry. Je živým symbolom hudby, umenia a povstania. Mikina dokonca vyvolala politické diskusie, stala sa kódom mestského úpadku a bola zakázaná na niektorých verejných priestranstvách.

Históriu mikiny môžeme datovať do tridsiatych rokov minulého storočia. Za „vynálezcov“ tohto pohodlného kúsku oblečenia sa pokladajú bratia Abraham a Wiliam Feinblooms, ktorí v New Yorku vyrábali športové oblečenie pre takmer všetky vysoké školy v USA. Založili firmu Champion, ktorá dnes zažíva obrovský návrat na módnu scénu. Firma Champion chcela poskytnúť športovcom odev, ktorý ich udrží v teple pred, ale aj po tréningu. Champion ďalej predstavili elastické manžety, pásce a kapucňu, ktoré zadržiavali teplo a doplnili už existujúci dizajn.

Vysoká funkčnosť kapucne viedla k používaniu mikiny americkou armádou. Ako pracovný odev ju prevzali zamestnanci chladiarenských spoločností, aj keď mikina bola hlavne športovým kúskom oblečenia.

V sedemdesiatych rokoch sa mikina stala symbolom streetstyle. V Bronxe vzniká subkultúra hip-hop a mikina zjednotila hudbu, tanec a grafity. Ľudia, ktorí nosili mikiny, boli všetci tak trochu „na očiach,“ oceňovaní pre svoju výnimočnú gymnastickú a tanečnú zručnosť a atletickú improvizáciu. Tanečníci potrebovali oblečenie, v ktorom sa dalo ľahko pohybovať, a tak sa stala mikina súčasťou ich uniformy. Rovnako tak ponúkla umelcom graffiti lacný, prístupný a praktický spôsob, ako skryť svoju identitu, keď maľovali grafity na vagóny v staniciach metra.

Na druhej strane USA v Los Angeles, vznikala subkultúra skaterov. Skôr než vznikla prvá doska na skateboard, jazdilo sa na korčuliach. Rovnako ako mikina maskovala umelcov v Bronxe pri vytváraní grafity, tak v Los Angeles skrývala prvých korčuliarov. Snažili  sa dostať na zakázané miesta, ktoré boli lákavé pre korčuľovanie. Korčuliari z južnej Kalifornie sa tiahli smerom k prosperujúcej punkovej a hardcore scéne v Los Angeles, ktorá sa objavila v nihilistickej vlne koncom 70. a začiatkom 80. rokov. Skupinky okolo kapiel sa stali neoddeliteľnou súčasťou štýlu scény. Skupiny ako Black Flag skúmali témy sociálnej izolácie a chudoby, ktoré rezonovali s tým, ako korčuliari odmietli tradičnú kultúru a spojili spoločenstvá cudzincov. Mikina sa preplietla mládežníckou kultúrou, ale do módneho lexikónu vstúpila ako prvok hip-hopu.

Rovnako tak sa stala firma Champion hip-hopovou značkou. V osemdesiatych rokoch mikina definitívne prestala byť len súčasťou atletického šatníka. Značky Ralph Lauren či Tommy Hilfiger vzali na vedomie tento štýl z ulíc a zaradili mikinu do svojich kolekcií. Mikina sa stala súčasťou preppy style, oblečenia študentov prestížnych vysokých škôl.

Mikina na móle 

V roku 1982 predstavila Vivienne Westwood kolekciu Buffalo Girls AW 1982, ktorú média nazvali čarodejníckou kolekciou. Bol to jeden z prvých momentov, kedy sa mikina objavila na prehliadkovom móle. 

Ďalším obrovským krokom pre tento kus odevu sa stala prehliadka Rafa Simonsa SS 2002, kde tento belgický módny dizajnér predstavil kontroverznú kolekciu inšpirovanú kultúrami žijúcimi na okraji tradičnej kultúry. Modely predvádzali kolekciu so svetlicami v rukách, mali zahalené tváre a na mikinách nápisy ako: „Woe onto those who spit on the fear generation…The wind will blow it back.“ Chcel nimi hlbšie konfrontovať politické odkazy a reagoval na svetovú politickú situáciu.

Začiatkom nového storočia sa menila hudobná scéna. Umelci ako Dizzee Rascal a Wiley dokázali preniesť svoju hudbu k masovému publiku a stali sa hrdinami generácie s kapucňou.

Po celom svete sa stal obraz mladíka v mikine s kapucňou synonymom problémovej mládeže a očakávania trestného činu. Avšak práve mikina je jedným zo základných kúskov streetwear priemyslu. Za tento fenomén vďačíme napríklad známej streetwearovej firme Stüssy a ďalším. V posledných rokoch sa mikina častejšie objavovala na prehliadkach high fashion značiek. Vzhľad „troublemaker“ sa pomaly z prehliadkových mól high fashion značiek vytráca. Určite,  ale nemôžeme tvrdiť, že by bol tomuto streetwear trendu koniec. 

Mikina sa stala prevratným kúskom odevu v rámci streetwear, stratila svoje predchádzajúce negatívne významy a začala byť videná v úplne novom svetle.

Lull teplákový svet 

Dnes už je mikina, rovnako ako aj tepláková súprava úplne bežnou súčasťou našich šatníkov. My v Lull sa každú sezónu snažíme inovovať a prinášať úplne nový strih a design vašich obľúbených kúskov. Obzvlášť ste si zamilovali naše mäkkučké predĺžené mikiny, ktoré pre vás opätovne zaraďujeme do kolekcií. V sezóne jar/leto 2021 máte určite z čoho vyberať!  Pripravili sme si pre vás niekoľko nových designov s kapucňou, ale aj bez nej.

V tomto období, keď väčšina z nás trávi čas najmä doma, na homeoffice či v prírode, sú tepláky a mikiny naozaj ideálne. Aj preto sme ich túto kolekciu pripravili hneď niekoľko.


V prvej fáze našej kolekcie sme priniesli dve mikiny s kapucňou. Bielu mikinu Adott sme doplnili o čierno-biele detaily. Takúto farebnú kombináciu rýchlo skombinujete k jeansom či legínam. Ďalšou obľúbenou mikinou, ktorá sa v predpredaji vypredala doslova za pár hodín, bola mikina Kiyo. Kiyo je mikina vytvorená z mäkkučkej teplákoviny, podobný strih ste si obľúbili už v kolekcií jeseň/zima 2019, a preto sme ho s určitými strihovými variáciami zaradili aj do našej jarnej kolekcie. Mikinu sme oživili o našu novú šnúrku, ktorú nám na mieru vyrábali v Taliansku. Teplučký materiál, ktorého povrch sme nechali špeciálne pobrúsiť, je omnoho mäkší ako obyčajná teplákovina. Mikina je ideálna na prechodné obdobie a zahreje vo chvíľach, keď ešte počasie nedosahuje letné horúčavy. 

 

lull teplakovy svet

Úplne nový strih a materiál sme použili na mikinu Ebara, ktorú sme nechali potlačiť sviežim geometrickým motívom. Vďaka farebnosti potlače je mikina ľahko kombinovateľným kúskom. Krásne ladí k našim sukničkám či nohaviciam z rovnakého melange materiálu. Oversize strih so spadnutým rukávom je nesmierne pohodlným kúskom, ktorý si nájde miesto v šatníku nejednej Lullinky.

lull mikina ebara

V druhej časti našej letnej kolekcie sa objavujú tri teplákové súpravy, ktorým sme pri navrhovaní venovali veľkú pozornosť. A jednoznačne sa zaradili medzi naše obľúbené kúsky tejto kolekcie a veríme, že si v nich aj vy nájdete zaľúbenie. 

Obzvlášť dávame do pozornosti naše farbené súpravičky, ktoré po ušití cestovali na ekologické farbenie, tzv. pigment dyeing. Na farbenie pigmentom sa nepoužívajú agresívne chemikálie ako pri klasickom farbení iných textílií. Takýmto šetrnejším technológiam, ktoré neubližujú životnému prostrediu, sa v Lull veľmi tešíme. Farbenie pigmentom vytvára zároveň akýsi „obnosený“ vzhľad oblečenia, ktorý je v súčasnosti veľmi obľúbený. Žiadne dva kúsky zafarbené pigmentom nie sú rovnaké a od prvej chvíle pôsobia vintage dojmom. Každopádne vecičky, ktoré sú farbené touto metódou nedoporučujeme prať lokálne a ručne, pretože lokálne pranie by mohlo zapríčiniť vyblednutie praného miesta.

zelena a zlta teplakova suprava

A posledným kúskom, ktorý vám predstavíme je batiková súprava s výšivkou Lullaby. Nový strih teplákov vychádza z vášho obľúbeného slim fit strihu, ktorý sme pretvorili a pridali mu trošku voľnosti v sedacej časti. Nielenže sme nechali potlačiť samotný materiál, ale aj ribový patent, ktorým sme ukončili tepláky a aj mikinu. Mikina má rovnejší strih a je v crop dĺžke, takže spolu s teplákmi vytvárajú neodolateľný komplet. Výšivka Lullaby, čo v preklada znamená uspávanka, hovorí za všetko, čo by sme k tomuto zasnenému kúsku ešte mohli povedať.

batiková tepláková súprava od Lull

Oslovila vás nejaká mikina či súprava z novej kolekcie? Netrpezlivo sme čakali, kým vám ich budeme môcť predstaviť, tešíme na váš feedback a budeme radi, ak vás stretneme na ulici v niektorej našej mäkučkej lull súprave.

Lull - Getting better every season logo