Rozhovor s naším fotografom Jakubom Čajkom.

 
 
 

LULL LOUNGEWEAR

 
 
 
Home > Blog > Rozhovor s naším fotografom Jakubom Čajkom.
 

Rozhovor s naším fotografom Jakubom Čajkom.

Lull_blog_Očami fotografa: Výnimočnosť je v spojení pohodlia a dizajnu

Pre dnešné Sobotné čítaníčko sme si pre Vás pripravili rozhovor s fotografom Jakubom Čajkom, s ktorým spolupracujeme už niekoľko rokov. Dozviete sa v ňom niečo o jeho tvorbe a taktiež si môžete prečítať, ako vníma spoluprácu s nami a ako sa mu z pohľadu muža páči naše oblečenie. Prajeme príjemné čítanie! :)

 

 

 

Kariéra a začiatky

1. Čo je najdôležitejším poslaním fotografie Jakuba Čajka? Aký odkaz nesú tvoje fotky?

Toto sa mi ťažšie popisuje, pretože je to veľa o pocitoch a tie viem určite lepšie vyjadriť fotografiou ako textom, ale pokúsim sa. Pre mňa je najdôležitejšie robiť to, čo ma bytostne napĺňa, je to zachytenie momentu, niečoho jedinečného a neopakovateľného, ktoré svojím vnímaním môžem posunúť do roviny „nesmrteľnosti“, ukázať to divákom a dať tak najavo svoj spôsob prežívania a nazerania. Dalo by sa povedať, že poslaním mojich fotografií, je šíriť samého seba, zanechať odkaz a som rád, že sa nájde dostatočný počet ľudí, ktorým toto nazeranie príde natoľko zaujímavé, že sa tomu môžem naplno venovať.

2. Kedy si sa rozhodol, že budeš fotograf? Čo ťa prilákalo k tomuto povolaniu?  

Fotím od roku 2004 kedy som od rodičov dostal na Valentína svoj prvý digitálny kompakt. Teda on bol viac menej formálne rodinný, ale prakticky to bolo splnenie môjho priania. Fotka ma už vtedy veľmi fascinovala, aj keď som nevedel definovať úplne prečo. Bavilo ma, že tak rýchlo a efektívne dokážem zachytiť niečo, čo sa mi páči a ešte k tomu pridať nejakú estetickú hodnotu. Ešte v počiatkoch som ukázal zopár fotografií mojej učiteľke zo ZUŠky pani Ivane Pančákovej, ktorá ma veľmi podporila a vlastne aj vďaka nej som nadobudol isté sebavedomie, že asi je vo mne nejaký potenciál. Každopádne ale za svoj najväčší zlom považujem leto 2007, kedy som začal fotiť spolužiačky a zistil som, že fotiť ľudí ma najviac baví a možno by sa to dalo robiť aj profesionálne. Vtedy po prázdninách som sa rozhodoval kam podám prihlášky na vysokú školu a nakoniec to boli len samé fotografické odbory. Našťastie ma prijali na VŠVU, Katedru fotografie a nových médií a mohol som sa teda fotografii úplne oddať. 

Lull_blog_Očami fotografa: Výnimočnosť je v spojení pohodlia a dizajnu

3. Zvažoval si aj nejaké iné povolanie?

Do toho osudného leta 2007 som chcel byť odmalička automechanik a potom na výtvarnej som sa pretransformoval do sna byť automobilový dizajnér. Roky som si kreslil autá a živil som vo mne ten sen, ale fotka bola našťastie silnejšia a pritiahla ma k sebe. Na pobavenie spomeniem, že v prvom ročníku na VŠVU som býval na internáte s dizajnérom a vtedy som zistil, že som sa dobre rozhodol. Keď som videl jeho kresby áut, tak som sa hanbil priznať k mojim pôvodným ambíciám :P.

4. Objektom tvojich fotografií bývajú najčastejšie ľudia. Keď si začínal, fotil si aj prírodu, predmety alebo budovy? 

Áno, zhruba prvé tri roky mojich fotografických začiatkov som fotil hlavne prírodu, detaily a môjho najvďačnejšieho modela, nášho psa :)

Lull_blog_Očami fotografa: Výnimočnosť je v spojení pohodlia a dizajnu

Súčasná práca

5. Prečo si sa pri fotografovaní zameral skôr na ľudí?

Na ľuďoch ma najviac baví, že v každom okamihu vyzrejú inak. Stačí malý pohyb mimiky a zrazu z usmievavých očí môže byť nenávistný pohľad. V mikrodetailoch je každý portrét jedinečný a pritom je to stále tá istá tvár.  Milujem pozorovať ľudí, rozprávať sa s nimi, pracovať s nimi až psychologicky na to, aby som zachytil ich vnútorné ja, alebo v prípade zákazky dostal ich tam kam potrebujem. Každý človek je jedinečný a prostredníctvom fotoaparátu ma to baví zachytávať. Na ľudoch je najkrajšie, že ma jednoducho nikdy neomrzia. Samozrejme istá psychohygiena je nutná, ale tu prakticky robím, keď upravujem fotografie v počítači.    

6. V akom prostredí sa ti fotí najlepšie? 

Mám rád, keď vznikne istý foto vzťah medzi mnou a fotografovanou osobou. Keď sa na všetko zabudne a vnímame len to čo je podstatné. Rád fotím s čo najmenším počtom ľudí, pretože vtedy sa toto spojenie ľahšie docieľuje. Ideálne prostredie je ale hlavne o tom, že všetci si navzájom dôverujeme a spája nás jeden cieľ, ktorému sa všetci podriaďujú - vytvoriť dobrú fotku. 

7. V tvojom portfóliu vynikajú aj krásne svadobné fotografie. Ako sa ti fotografuje na svadbách? Vtiahne ťa svadobný obrad či hostina do víru dobrej nálady alebo sa nenecháš ničím rozptýliť? 

Svadby mám veľmi rád. Niekedy som sa ich trochu bál a na rovinu priznám, že to nebol môj sen. Tým, že som fotil ľudí a sami sebe sa páčili, tak postupom času sa mi začali ozývať aj čo sa týka nafotenia svadby. Skúsil som to a teraz som si ich už zamiloval. Ako som už písal o tej dôvere a vzťahu, tak tu to platí dvojnásobne. Mojím cieľom je stať sa súčasťou svadby, byť neviditeľný ale pritom všade. Doslova tak ako som so svadobčanmi v blízkom fyzickom kontakte, tak ešte dôležitejšie je byť v psychickom. Novomanželia mi musia veriť, vpustiť ma do ich sveta a prejaviť si navzájom úprimnú lásku...vtedy sú skutočne krásni a to už nieje také ťažké vyfotiť.   

8. Často fotíš umenie, divadlo a tanec. V čom ťa takéto prostredie inšpiruje?

Divadlo ale hlavne konkrétne balet, alebo tanec sú pre mňa dokonalým spojením troch prvkov: ľudia, svetlo a hudba. Esteticky pôsobiaci tanečníci sa hýbu estetickým spôsobom v súlade s hudbou a to je doplnené o svetelnú atmosféru. To ma vie najviac pohltiť. Zrazu už nie som divák, ktorý pozoruje, ale priamo až účastník toho všetkého. V istom zmysle, tak ako ja som vtiahnutý do divadelného predstavenia, tak by som chcel vtiahnuť diváka aj do mojej fotografie. Pri úpravách fotografií väčšinou počúvam hudbu a snažím sa vyberať niečo také, čo podporí pocit, ktorý chcem mať vo výsledných fotografiách. Napríklad pri romantických fotografiách si občas pustím Tchaikovského Labutie jazero – to je krásna hudba.

Lull_blog_Očami fotografa: Výnimočnosť je v spojení pohodlia a dizajnu

Spolupráca s Lull

9. V spolupráci s Lull.sk fotografuješ už tretí rok. Ako sa ti pracuje v takomto inšpiratívnom módnom prostredí? 

Musím priznať, že veľmi dobre. Vážim si, že už tretí rok mám príležitosť prispieť svojím dielom k rozvoju tejto slovenskej značky. Už od prvého stretnutia bolo cítiť, že sme si sadli a mohla by to byť dlhodobá a plodná spolupráca. Som rád, že mi dávajú dostatok dôvery a je pre mňa veľmi dôležité, že sa cítim ako partner pri realizácii našich spoločných cieľov. 

10. Čo pre teba znamená oblečenie Lull? V čom je pre teba ich oblečenie výnimočné? 

Lull pre mňa znamená pohodlie a bezstarostnosť. Páči sa mi striedmosť ale zároveň aj hravosť ich oblečenia. Takisto si viem predstaviť mladú dievčinu ako si po škole prezlečie obtiahnuté nohavice a tričko, tak aj zrelú ženu, ktorá po náročnom dni na chvíľu vypne a užije si ten pocit akoby sa o ňu niekto postaral. Myslím, že výnimočnosť je v spojení pohodlia a zároveň príjemného dizajnu.  

11. Ako vnímaš komfort a štýl dámskeho oblečenia značky Lull? 

 Vnímam to hlavne cez modelky. Keď fotíme a vidím ako si užívajú ten pocit, tak niekedy si hovorím, že už by mohla byť aj nejaká pánska kolekcia nech si to tiež na vlastnej koži skúsim :P.

12. Ako by si jednou vetou vyjadril poslanie značky Lull? 

Cíťte sa čo možno najlepšie.

Lull_blog_Očami fotografa: Výnimočnosť je v spojení pohodlia a dizajnu

Jakub a móda

13. Oblečenie Lull zosobňuje pohodlie a krásu dámskeho oblečenia. Čo je pre teba kritériom výberu oblečenia?

Pre mňa je najdôležitejšie pohodlie a jednoduchosť. Čo sa týka oblečenia, tak som taký nenápadný typ. Nenakupujem často a radšej si kúpim kvalitnejšiu vec, ktorá mi vydrží dlhšie a nezastará tak skoro ani morálne. 

14. Aké vibrácie a emócie cítiš v prostredí štýlu, módy a krásy? Čo sa snažíš vyjadriť módnou fotografiou? 

Najviac na móde mám rád práve tie fotografie. Keď sa všetky elementy spoja aby vytvorili dokonalý vizuál, ktorý podá identitu šiat v tom možnom najlepšom svetle. Tak ako v každej fotografii, tak aj v módnej sa snažím vyjadriť nejaký pocit, ktorý mám pri pohľade alebo dotyku šiat. Všetko sa podriaďuje tomu, aby to spolu vytváralo jednotný odkaz.

15. Aké miesto má móda v tvojom živote? 

Asi by som to rozdelil na dve časti. V súkromnom živote ma móda až tak neovplyvňuje. Rád sa pozriem na niekoho, kto je pekne oblečený a zladený, ale do obchodu idem skôr z nutnosti.  Ako fotografa ma naopak móda veľmi ovplyvňuje. Moji najobľúbenejší fotografi sú módni a celá estetika okolo toho ma ovplyvňuje natoľko, že sa to prejavuje aj v každej inej oblasti mojej tvorby.

 

Najbližšia spolupráca

16. Aké projekty teraz chystáš v spolupráci s Lull? Na čo sa môžu ich naše fanúšičky tešiť? 

Najbližšiu kolekciu sa chystáme fotiť v zahraničí vo vzdialenejších a hlavne teplejších končinách. Cieľom je nafotiť plnohodnotne a zaujímavo najbližšiu kolekciu jar/leto, kde nebudeme musieť bojovať s počasím a otázkou ako nafotiť plavky, keď je vonku 10 stupňov :P. Verím, že to všetko vyjde a posunieme našu pomyselnú latku zase o kúsok vyššie. Držte palce :)

www.cajjak.com